Cenobio de Valeron

Cenobio de Valerón er ikke, som navnet ellers antyder, et “kloster”, men et kornmagasin fra tiden før spaniernes erobring af øen. Det er udgravet i en stor hule, som ligger i en stejl og spektakulær kløft. I århundreder troede man, at de små huler på stedet var rum, hvor unge ugifte kvinder boede under tilsyn og opvartning af harimaguadas eller præstinder, der gav dem mad og forberedte dem til ægteskab, deraf det fejlagtige navn Cenobio (kloster)

De indfødte Guanches eller Canarii gravede her for mindst 800 år siden og ved hjælp af sten- og træværktøjer omkring 300 kamre eller siloer til at opbevare de korn, de dyrkede, og andre værdigenstande. I modsætning til resten af ​​De Kanariske Øer, hvor husdyr var den vigtigste føderessource. Men på Gran Canaria har landbruget, især kornsorter som byg og hvede, haft en stor betydning. De mange lader og siloer er et godt bevis på dette .

I dag kan vi her se de mange siloer med deres forskellige former og dimensioner, og hvor mange af dem, der hænger sammen internt gennem huller og gange. Vi kan også se stierne hugget ind i klippen og trapperne til at klatre fra det ene galleri til det andet eller fra den ene silo til den næste. Nogle af stendørene, som siloerne blev lukket med, kan stadig ses, samt slidserne, hvor trærammerne var monteret for at optage trædørene med deres bolte. Endelig er der ved siden af ​​siloerne huler, der tjente som bolig for folk, der passede på ladens indhold dels for at forhindre tyveri dels for at forhindre kornet i at fordærve.

Vi kom til Valeron på vej fra Las Palmas til Galdar, hvor canariiernes hovedby lå. Her er udgravninger af mange hustomte. Men canarii-hovedstaden har bredt sig over store dele af den nuværende by. Højdepunktet er den malede grotte Cueva Pintada. Her er malet geometriske møstre, som muligvis er en astrologisk kalender.

Skriv kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *